Ga naar de inhoud

Bestaande teksten verbeteren

Een tekstschrijver gaat niet altijd ‘from scratch’ met een nieuwe tekst aan de slag. Soms is er al een tekst, maar moet daar nog het nodige aan worden gesleuteld. Als tekstschrijver verbeter ik jouw bestaande teksten zodat ze perfect uit de verf komen. Nu maakt het nogal uit of er alleen puntjes op de ‘i’ moeten worden gezet, of dat een tekst volledig opnieuw moet worden opgebouwd. Daarom maak ik onderscheid in tekstcorrectie, tekstedactie en tekstrevisie. 

Tekstcorrectie

Met tekstcorrectie bedoel ik kleine aanpassingen op woordniveau. Denk daarbij aan typfouten, spelfouten, grammaticale missers en een verkeerde zinsvolgorde. Teksten corrigeren is de minst ingrijpende vorm van verbeteren, maar kan toch een groot verschil maken. Met een foutloze tekst kom je deskundig over en word je als afzender serieus genomen.

Tekstredactie

Zijn er wijzigingen nodig op woord- én zinsniveau, dan spreken we over tekstredactie. Ik kijk dan ook kritisch naar zinsopbouw en ik stem woordkeus en schrijfstijl af op de doelgroep die de tekst moet lezen. 

Tekstrevisie

Revisie is de meest ingrijpende vorm van verbeteren. Meestal noem ik dit gewoon ‘herschrijven’, want dat is wat het is. Soms is een tekst totaal onlogisch opgebouwd en rammelt hij aan alle kanten. De stijl klopt niet of het verhaal is onlogisch opgebouwd. Als ik een tekst reviseer, bouw ik deze helemaal opnieuw op en doe ik drastische aanpassingen in woordgebruik, zinsbouw en structuur. Op die manier wordt het een sterke tekst die de lezer overtuigt, informeert of motiveert.

Heb je nog geen idee onder welke van de drie niveaus jouw redigeerklus valt? Geen zorgen! Aan de hand van de bestaande tekst maak ik een inschatting, deze bespreek ik met je en ik geef aan wat het eindresultaat is dat je mag verwachten. Zo weten we beiden waar we aan toe zijn.

Monique heeft de opdracht om mijn werkboek te redigeren perfect gedaan. Ze voelde goed aan wat mijn stijl van schrijven is en na het redigeren had ik nog steeds het idee dat ik mijn eigen verhaal aan het lezen was. Ik ben erg blij met het eindresultaat en ik zou Monique de volgende keer zeker weer vragen.

Welke teksten kan ik laten verbeteren?

Voor een goede tekstschrijver maakt de vorm van de tekst eigenlijk niet uit. Het antwoord op bovenstaande vraag is dus eigenlijk: alle teksten! Maar, om je een idee te geven, dat zijn bijvoorbeeld teksten voor:

  • Websites
  • Blogs
  • Artikelen
  • Interviews
  • Social media
  • Brochures
  • Jaarverslagen